Zgierska: 42 307 07 37    Ogniskowa: 667 238 925

Witamina D w diecie kobiety w ciąży i noworodka

Rodzice często mają wątpliwości dotyczące witamin w diecie dziecka. Najczęstszym pytaniem zadawanym pediatrom i położnym po urodzeniu dziecka jest pytanie o podawanie witaminy D, która ma kluczowe znaczenie w pierwszych miesiącach życia malucha. Niedobory witaminy D w diecie kobiety ciężarnej a później w diecie dziecka mogą skutkować poważnymi konsekwencjami – najczęściej krzywicą, ale to nie jedyny skutek niedoboru tego dobroczynnego składnika.

Witamina D jest potocznie nazywana hormonem witaminowym: poprawia działanie układu odpornościowego, obniża ryzyko zachorowania na raka, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia kości, chroni zęby przed próchnicą, poprawia płodność i działa antydepresyjnie. Witaminy z grupy D są również odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej i fosforanowej w organizmie.

Witamina D dla ciężarnych

witamina D w diecie dziecka

W czasie ciąży warto zadbać o odpowiednią podaż witaminy D, najlepiej w naturalnej diecie. Naturalnie witamina D występuje w roślinach i tranie. Dodatkowo jest wytwarzana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, dlatego zaleca się kobietom w ciąży w okresie wiosenno-letnim spacery na świeżym powietrzu, nie stroniąc od promieni słonecznych (min. 15 min. dziennie). Należy pamiętać, by u kobiet ciężarnych w okresie obniżonej ekspozycji na słońce a więc pomiędzy październikiem a majem suplementować witaminę D, bowiem jej niedobór może powodować groźne powikłania, tj. cukrzyca ciążowa, rzucawki lub stan przedrzucawkowy i bakteryjne zapalenie pochwy. W wyniku niedoborów witaminy D u ciężarnej, dziecko może doznać trwałych uszkodzeń mózgu, niektóre badania zwracają uwagę na zwiększone ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.

Niezbędna dla dziecka

U noworodka niedobór witaminy D może powodować krzywicę – rozmiękczanie kości potylicy, nieprawidłową pracę mięśni, czyli tzw. tężyczkę krzywiczą wywołaną przez zaburzenia stężenia wapnia we krwi oraz opóźnione ząbkowanie. Poza tymi konsekwencjami warto również pamiętać o tym, że w wielu procesach zachodzących w organizmie witamina D ogrywa znaczącą rolę. Wpływa m.in. na pracę układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz chorób zapalnych, prawidłową mineralizację kości, proces widzenia i słyszenia.

Popularną formą suplementacji u dzieci jest oczywiście podawanie tranu, tak nielubianego przez dzieci. Obecnie jednak apteczne półki pełne są suplementów w postaci syropów o neutralnym smaku bądź kropli. Dobierając produkt dla dziecka, warto skonsultować się wcześniej z lekarzem pediatrą, który zaleci odpowiedni preparat i dawkowanie.